Als iemand bij me komt voor een adviesgesprek raad ik altijd kruiden aan waarmee de voeding bereidt kan worden. Kruiden zie ik als de juwelen van de maaltijd en ik vind het heel leuk om ze voor te schrijven. Ik weet n.l. dat ze niet alleen de gezondheid bevorderen, ze maken het eten ook nog eens heel erg lekker.

Kruiden worden meestal gezien als smaakmakers maar ze zijn veel meer dan dat. Ze oefenen ook invloed uit op je lijf en je geest (via de Dosha’s) en dat is goed om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste algemene effecten van kruiden is de bevordering van de spijsvertering. Bijna elk kruid zorgt ervoor dat de vertering van het voedsel beter gaat. Daarnaast hebben veel kruiden het effect dat ze de eetlust opwekken als was het maar de de heerlijke geur die ze verspreiden bij het koken. En het speeksel in de mond is de eerste fase van de vertering. En een goede spijsvertering is een voorwaarde voor een goede gezondheid volgens de Ayurveda dus specerijen zijn daarin essentieel.

Kruiden als heerlijke, gezonde basis
Ayurvedisch gezien heeft elk kruid ook een effect natuurlijk. Komijn is bijvoorbeeld goed om alle drie de Dosha’s in balans te brengen terwijl selderzaad specifiek Vata verlaagd. Koriander is bijvoorbeeld weer goed als Pitta te hoog is bij je. Voor een hoge Kapha is fenegriek juist weer een fijn kruid. Zo kun je inspelen op je dagelijkse balans en ook daar zijn kruiden ideaal voor. Je kan een maaltijd afstemmen op je eigen Dosha behoefte van het moment door kruiden toe te voegen of weg te laten.  Dosha’s zijn volgens de Ayurveda de energieën die het functioneren van je lichaam en geest bepalen. Zijn ze in balans dan functioneer je optimaal, zijn ze uit balans dan ervaar je ongemakken en wordt je uiteindelijk ziek. Dus het in balans houden van je Dosha’s is de basis van gezondheid en voeding speelt daar een belangrijke rol in.
Is het trouwens niet een hemels geschenk dat we met deze heerlijke specerijen niet alleen onze eten heerlijk kunnen maken maar tegelijkertijd ook onze gezondheid ook bevorderen.