Staat u wel eens stil bij wat ‘Gezond zijn’ is? De vraag: ben ik gezond? Wat betekent deze vraag voor u? En hoe bepaalt u of u ‘gezond’ bent of niet? Betekent het dat u niet ziek bent, betekent het dat u zich gewoon goed voelt, betekent het misschien dat u meedoet aan de allerlaatste gezondheidstrends of dat u trouw eet volgens de schijf van vijf? Misschien betekent het wel heel iets anders voor u.

Ik moet u eerlijk zeggen dat toen het mij jaren geleden gevraagd werd ik niet zo goed een antwoord wist te geven. Ik was geneigd om te antwoorden: ik ben niet ziek, dus dan zal ik wel gezond zijn.. toch?

Het blijft een lastige vraag om te beantwoorden zeker in een tijd waarin zoveel op ons afkomt aan informatie, ook op gezondheidsgebied. Er zijn ontelbaar veel stromingen, diëten en invalshoeken waar we uit kunnen kiezen. Wat ik wil doen is hier op schrijven hoe Ayurveda gezond zijn omschrijft. Misschien is het een visie die bij u past. Want uiteindelijk kiest u wat goed voor uzelf is en hoe u wilt leven.

Ayurveda heeft een holistische visie. Dat wil zeggen het bekijkt u als een deel van een geheel. U bent natuurlijk uw lijf en geest maar u maakt ook deel uit van uw omgeving, van uw familie, van uw werkkring, van de natuur. Uw sociale contacten, uw werk, uw financiële situatie, uw vervulling in het leven vormen samen met uw lichaam en geest wie u bent. En allemaal hebben ze invloed op uw welzijn, op uw gezondheid en uw geluksgevoel. Volgens Ayurveda kun je dit niet los van elkaar zien.

Gezondheid volgens de Ayurveda gaat dus over uw natuurlijke balans te vinden in deze gebieden van uw leven; lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal, financieel, familie, werk. Natuurlijk is dit een proces dat nooit af is. Heeft u net een succes behaald in uw werk, krijgt u ruzie met uw partner. Het leven brengt van alles op uw pad wat invloed op je heeft, wat van belang is: hoe ga u er mee om? Het gaat er ook niet om dat alles perfect is. Het gaat er om dat u in evenwicht bent met wat er is en keuzes maakt die voor u gezond zijn.

Hoe helpt Ayurveda je om dit te bereiken, deze ‘ideale’ gezondheid? Ayurveda helpt vooral door u bewust te maken wat uw kwaliteiten zijn en wat bij u past qua voeding, omgeving, sociaal, qua werk en qua levensuiting. Ayurveda stelt dat u een basisbalans heeft en het helpt u terug komen bij uw eigen natuur. Door dat bewustzijn kunt u gezonde keuzes maken en gelukkig leven.

Ayurveda werkt vanuit het lichaam en de geest want dat ziet zij als de basis voor de andere gebieden. Als je lichamelijk en geestelijk in evenwicht bent dan heeft dit ook een evenwichtig effect op de andere gebieden van je leven. Ayurveda heeft een hele praktische benadering en legt nadruk op voeding en leefstijl.